Ajax kent commercieel goed jaar: omzet uit partnerships en merchandising stijgt

Ajax kent commercieel goed jaar: omzet uit partnerships en merchandising stijgt

Ajax kan terugkijken op een commercieel goed boekjaar (2022/23) De Amsterdamse club zag – onder leiding van commercieel directeur Menno Geelen – zijn omzet uit partnerships en uit merchandising stijgen en dat toont maar weer eens aan dat Ajax er nog altijd goed opstaat bij de buitenwacht.

Op sportief vlak kende Ajax meerdere teleurstellingen in het afgelopen boekjaar, maar op commercieel gebied kon de club ook in het seizoen 2022/23 investeren in zijn relatie met supporters en commerciële partners. Ajax voerde meerdere campagnes door en dit trok internationale aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het derde tenue, wat een ode was aan negen Amsterdamse ‘gouden’ voetbalpleintjes. Het shirt werd veel verkocht en bovendien steeg hierdoor ook het aantal volgers op de social mediakanalen van de club.

In het afgelopen boekjaar werden meerdere contracten met commerciële partners verlengd. Denk hierbij aan Replay, CSU, Hublot, HPE, Acronis, TUI, Flink en Mascot. Ajax wist ook enkele nieuwe sponsoren te strikken, zoals Sandals Resorts, The Padellers en BMW. De autofabrikant is de nieuwe Official Automotive Partner van Ajax. Tot voor kort was dit Mercedes. Ook rondom Ziggo was er nieuws in het afgelopen boekjaar. Met de hoofdsponsor, waarmee de samenwerking bovendien werd geïntensiveerd, werd aan het begin van het vorige seizoen een TV-commercial ontwikkeld voor de introductie van rugsponsor Ziggo Giganet.

Uiteindelijk steeg de omzet uit partnerships met 2,2 miljoen euro naar 41,4 miljoen euro. Het betekende een stijging van zes procent. Wat betreft de televisie-inkomsten viel er wel een daling te noteren. Deze inkomsten daalden met 0,1 miljoen euro naar 10,5 miljoen euro en dit kwam met name door lagere televisie-inkomsten voor de nationale competitie.

Succes op het gebied van merchandising

Ajax is de laatste jaren erg succesvol geweest op het gebied van merchandising. In de afgelopen jaren waren meerdere tenues erg succesvol. Denk aan het thuistenue met het oude logo, of aan de derde tenues – zoals het Bob Marley-tenue – die enorm populair waren in binnen- en buitenland. Het succes op het gebied van merchandising werd in het afgelopen boekjaar uitgebreid met twee extra tenues. Zo bracht Ajax met Adidas Originals een Ajax Originals-collectie uit en met de Retro Ajax-collectie werd ook een ode aan de succesvolle jaren negentig gebracht. Uiteindelijk steeg de omzet met 0,5 miljoen euro naar 36 miljoen euro. Zodoende bleef deze omzet nagenoeg gelijk.

Afgelopen vrijdag werden door Ajax de jaarcijfers gepresenteerd. De Amsterdamse club boekte een nettowinst van 39 miljoen euro over het afgelopen boekjaar. Deze winst werd met name geboekt door enkele dure uitgaande transfers, zoals die van Antony en Lisandro Martínez.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.